Kui sulle meeldib personal attention nagu näiteks kosmeetiku juures käimine, kus sinu nägu pehmete vatipatjadega puhastakse või see, kui keegi näiteks juukseid aeglaselt kammib, paneb mõnujudinad üle selja käima, siis tasub edasi lugeda – ilmselt oled see sihtrühm, kellel ASMR aitab lõõgastuda ja magama jääda.

Niisiis, ASMR. Antonomous Sensory Meridian Response. See pole isegi teaduslik termin, sest teadus sellega ei tegele. Ingliskeeles on lühke vaste tingling sensation ehk siis tingles. Mõnele tekitab tingles’eid (võiks ka ehk öelda, et selline õrn transilaadne seisnud, päris ideaalselt seda fenomeni pole keegi suutnud maakeelde panna) eelpool nimetatud juuste kammimine või näiteks maniküüris käimine, teisele aga raamatute lappamise hääl jne., jne.

Judinate (seesama tingles) saamise tohutuks allikaks on YouTube, kus sajad inimesed näevad vaeva, et stressimaandus- ja rahustusefekti vaatajates tekitada. Eestikeeles kutsutakse neid vist sosinavideoteks, sest taust ja helid on väga vaiksed.

Kui uni ei taha tulla, tasub vaadata, kuidas YouTube’is ASMR-artistid, nagu nad ennast nimetavad, lappavad ajakirju, tõmbavad pintsliga üle mikrofoni, kammivaid parukaid, teevad nähtamatule kliendile meiki. Sest, see mis mõjub ühele, ei mõju teisele, aga igaühe jaoks leidub miskit. Ehkki rollimäng kõlab veidi kinky‘lt, siis tasub märkida, et midagi seksuaalset ASMR-is ei ole.

Räägitakse samas, et kõikide peal ASMR ei tööta. Kui aga töötab, siis täiega. Keegi kunagi YouTube’is kommenteeris, et tema lemmikvideo on see, kus triigitakse käterätikuid. Kui miski muu pole aidanud varem magama jääda, siis 10 minutit rätikute triikimist ja uni tuleb ja lööb puuga pähe. Ja üldjoontes kehtib antud juhul ka see vana tõsiasi, et mida paremini on läbi mõeldud video süžee ja esitus, seda parem on ka efekt.

Et teil aga millegagi katsetada oleks, kas ASMR üldse teie peal töötab, on siin mõned videod:

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga